Ofte stilte spørsmål – skole
Det koster ingenting å ha barn på skolen. Les mer
Ja, for mer informasjon krav til avstand mm. se Skoleskyss
Skolen er åpen for observasjon for foreldre som har barn ved skolen. Vi tar også imot besøk av interesserte foreldre, studenter og andre så sant vi har kapasitet til dette. Ta kontakt for å avtale tid.
Det er nesten ikke tavleundervisning i Montessoripedagogikken. I stedet foregår undervisningen enten en til en eller i små grupper. Her demonstrerer læreren materialet eleven skal jobbe med, før hun/han trekker seg tilbake og lar eleven jobbe videre alene. Les mer
Montessori Norge har utviklet Læreplan for montessoriskolen, som er et selvstendig læreplanverk, og ikke et tillegg til den offentlige læreplanen, LK20. Montessoriskoler som er godkjent for å drive alternativ pedagogikk etter Læreplan for montessoriskolen er lovforpliktet til å følge Læreplan for montessoriskolen i sin helhet. De kan ikke drive undervisning etter hele eller deler av den offentlige læreplanen. Læreplan for montessoriskolen er godkjent av UDIR (Utdanningsdirektoratet). Læreplanene for de enkelte fagene har det samme kompetansemål som Kunnskapsløftet. Fagbetegnelsene er samordnet med Kunnskapsløftet. Dette er ikke en begrensning, men et minstekrav. Les mer
Ja. En pedagogikk som bygger på respekt for barnet og barnets evner, og som har som målsetting å se hvert enkelt barn og møte barnet der hvor det befinner seg i sin utvikling, kan ikke være feil for noe barn! Les mer
Nei. Montessori bygger på en sunn kombinasjon av frihet og ansvar. Dette igjen fordrer klare rammer og regler. Disse går kort oppsummert på å vise normal folkeskikk. Med det menes at den respekt man selv vises, oppnås ved respekt for andre.
Nysgjerrighet og glede i læresituasjonen er et av kjennetegnene på montessoribarnehager og skoler. Hvis man bruker streng disiplin, vil disse kjennetegnene forsvinne .
Miljøet er tilrettelagt for å gjøre hverdagen trygg og forutsigelig for barnet, og gi det mulighet til å jobbe i ro og fred med det som oppleves spennende. For å oppnå dette, har vi noen få, enkle kjøreregler for barnet. Alt i miljøet er barnetilpasset, og så langt det er mulig, i barnestørrelse.
I stedet for ytre disiplin, var Montessori opptatt av indre disiplin. Den beste måten å oppnå dette på, er å gi barnet frihet til å velge den aktiviteten det selv opplever som mest meningsfull. Når barn får holde på med noe som opptar dem, blir de roligere, tryggere, og spontan arbeidsglede oppstår.
Pedagogens rolle er å inspirere barnet til aktivitet og konsentrasjon.
En Montessori barnehage og skole innebærer at barnet blir gitt forholdsvis stor frihet. Og de fleste barn nyter godt av denne friheten. Den er med å bidra til at barnet oppdager sine egne interesser og ferdigheter, og gir barnet mulighet til å utvikle seg i sitt eget tempo. For å få dette til, må reglene være utformet slik at barnet opplever tilværelsen forutsigelig og trygg.
Friheten innskrenkes dersom barnet foretar seg noe som ødelegger, for det selv eller andre. I slike tilfeller blir barnet passet nøyere på, og fulgt opp av den voksne.
Nei. Dette er en alternativ pedagogisk metode, og er ikke knyttet opp til noen spesiell religion. Klikk her for å lese mer om pedagogikken.
Ja.
Noe av det materiellet som brukes på de lavere klassetrinnene i montessoriskolen er det samme som brukes i montessoribarnehagen. Barna kan arbeide med dette materiellet så lenge de har behov for det, og det vil variere fra barn til barn. Det er individuelt når barnet er modent for ulike typer innlæring, og det er pedagogens ansvar å observere hvert enkelt barn individuelt og gi det faglige utfordringer og oppfølging ut fra nettopp dette barnets utgangspunkt og behov.
Montessori ungdomsskole er tilgjengelig i Kongsvinger og på Hamar.
Overgang til ungdomskolen går veldig fint. Elevene er vant til svært varierte arbeidsformer og har derfor ikke problemer med å tilpasse seg et nytt skolesystem. De har lært seg å ta ansvar og planlegge egen læring.